+36 (22) 314 - 253

Tradíciót ötvözünk a jövő technikájával.

8000 Székesfehérvár, Megyeház utca 11. info@grofdental.hu +36 (22) 314 - 253
Ajánlatot kérek

Páciens információ

Páciens információ fog teljeskerámiából
A Cirkonoxid mint anyag

CIRKONOXID

A cirkónium-oxid egy magas teljesítményű, csúcsminőségű kerámia, melyet többek között az űrrepülésnél alkalmaznak. Ez egy ritka anyagnak az oxigénnel alkotott vegyülete. A vegyjele ZrO2. Gyakran cirkonnak, vagy cirkonoxidnak is nevezik. Színe: fehér. keménysége: magas. Az általunk használt Sagemax cirkóniummal magas esztétikai igényeket is kielégítő fogpótlásokat tudunk készíteni. A színezett tömb  /Vita színskála/ vagy a mártással színezett anyag esztétikája minősége transzparenssége lehetővé teszi számunka a full cirkónium azaz  Prettau pótások elkészítését is nem csak örlőfogak hanam frontfogak területén valamint implantátumokra is. Ebben az esetben gingiva színek használatával tovább fokozhatjuk a végső megjelenést. A Sagemax NexxZr T anyag hat hónapos klinikai teszt eredményeiről és minőség ellenőrzéséről bővebben a gyártó oldalán olvashat.

Még allergiás és rossz egészségi állapotban lévő páciensek esetében is kizárt a negatív reakció. A cirkonoxid nem vezeti az elektromosságot, így nem mutat eletkrópotenciált (azaz nincs fémes szájíz, galvanizáció, fémek oldodása a nyálban, fémek felaktíválódása). A Sagemax cirkónium optimális védelmet nyújt a kellemetlen hideg-és melegérzékenység ellen. A fémmentesség garantálja a korróziómentességet is (kizárja a korrózió lehetőségét is). Klinikai vizsgálatok hangsúlyozzák, hogy a cirkonkerámia biztosítja a legnagyobb mechanikai biztonságot és az évekig tartó páciens elégedettséget.

CAD/CAM a fogtechnikában

Ma már a komputertchnikával lehetővé vált ennek a csúcsminőségű anyagnak is az individuális megmunkálása, így annak a fogorvoslásban való felhasználása is. A gépesített eljárással az állandó minőség is biztosított.

CAD

CAD ( angol- Computer-Aided Design) annyit jelent, mint komputervezérelt megmunkálás (készrevitel). A CAM a frézgépek vezérléséhez szükséges NC- adatok (frézpályák) kiszámítására és elkészítésésre alkalmazható.

CAM

Cam (angol- Computer-Aided Manufacturing) alatt komputervezérelt megmunkálást (készrevetített) kell érteni. A Cam a frézgépek vezérléséhez szükséges NC- adatok ( frézpályák)kiszámítására és elkészítésére alkalmazható.
Hogyan működik a CAD/CAM technológia a fogászatban?
A fogorvos által vett lenyomat alapján a fogtechnikus a megszokott módon modellt készít.
Ezt a modellt a technikus ezután egy szkennerbe helyezi . Az lézerfény segítségével letapogatja a modellt és a számítógép 3 dimenziós képet készít róla. Így a modell a képernyőn láthatóvá válik .
A képernyőn már megtervezhetővé válik a korona-vagy hídváz. Ez így működik a szólókoronának sapkájánál ugyanúgy, mint a nagyobb hidak estében. Ha a fogtechnikus mindent ellenőrzött (szó szerint: tekintetbe vett), elküldi az adatokat a frézgéphez melybe a frézelendő anyag van befogva. Ez egy ún. CNC gép, kifrézeli a korona-, ill.hídvázat a komputer adatainak megfelelően a korongból . Az így kifrézelt munkát (cirkon esetében) ezután egy speciális kemencében kiégetik és ezzel a korona-,ill. a hídváz készen van.
A kész vázra  a fogtechnikus felviszi a kerámia leplezést , amely a fogat karakterizálja (a fog végső alakját megadja….)Ez a por formájú leplezőkerámia anyag nedvesség és ecset segítségével formálható, alakítható. .. Egy fogmű természethű kialakításához ugyanis különböző árnyalatú (világos-sötét) és színezetű  fehér árnylattai) porcelánmasszákat kell használni. A felvitt kerámiaport végül egy kemencében kiégetik. Így a korona,ill. híd eléri végleges árnyalatát és világosságát, mely teljesen megfelel a fogszínkulccsal meghatározott színnek. Ezzel a munka készen van, és a fogorvos által behelyezésre (beragasztásra) kerül.

Alkalmazás

A cirkon- és az alumímiomoxid kerámiát már több, mint 20 éve alkalmazzák a művi csípőprotézisekben. Ezek a kerámiák könnyen előállíthatóak. Ezek lényegében olyan ásványi-anyag részekből állnak, amilyenekből a csotstruktúra is felépül. Így ezek felelnek meg a legjobban a természetes csontszövetnek.
FÉMMENTES BIOCOMPATIBILIS PRECÍZ, PONTOS

Üvegkerámiák

Kiváló esztétikai tulajdoságokkal bírnak. Széleskörűen alkalmazhatók: koronák,héjak (veneer), inlay-k, onlay-k, elszíneződött letört fogak restaurációjához. Fő felhasználási területe a frontrégió.Cad-cam technologiával feldolgozhatók, számos fajtája jelent meg a piacon összetételét illetően. Az eredmény tartós és természetes így igen népszerű is.

Az új generációs hibryd kerámiák jól alkalmazhatók örlőfogak területén ,egyesítik a kerámia és kompozit anyagok előnyeit ,kiküszöböli a kerámiák törékenységét de nagyobb kopásállósággal bír mint a kompozitok.

Implantációs fogpótlások

Előnye egy foghiány esetén nincs szükség további fogak lecsiszolására. Teljes foghiány esetében  kettő illetve négy beültetéssel gömbretenciós vagy stéges elhorgonyzású fogsor készíthető ami nagymértében stabilizálja a kivehető fogsort .Négy illetve nyolc implantátum már lehetővé teszi a rögzített pótlás készítését akár körhidat is.

Implantátumra csavarozható rögzített pólás előnye, hogy a korona,  híd roncsolódás nélkül eltávolítható és visszahelyezhető .A csavart esztétikai tömés teszi láthatatlanná. Készülhet fémkerámiából cirkonkerámiából.

Teleszkópos fogsor

Amennyiben ön kora , csontozata és egyéb betegségei nem teszik lehetővé az implantálást vagy egyszerűen csak tartózkodik tőle, jó megoldást jelenthet az ön számára a telszkóp rögzítésű fogsor.Ha kevés számú de még megfelelő értékű foggal rendelkezik a fogorvos előkészíti , lecsiszolja a fogakat, melyre a laborban primer és szekunder koronát készítünk.A primer koronát a fogorvos cementtel rögzíti a lecsiszolt fogcsonkon, a szekunder részt pedig beépítjük a fogsorba. A kettő közötti surlódás biztosítja a rögzülést.Több lehetőség áll rendelkezésre :teleszkópkoronákat  készíthetünk galvanizálás útján aranyból vagy fréztechnikával kobalt krómból.Az általunk gyártott co-cr teleszkópok frikciója eléri az arany teleszkóp nyújtotta kényelmet ,stabilitást, ára kedvezőbb. Az ilyen fogsor előnye hogy nem igényel ragasztást, hosszú távon használható és egy esetleges fogvesztéskor nem szükséges újat készíteni mivel javítható.

Kombinált fogpótlás

A kombinált fogpótlások két részből tevődnek össze: Az egyik az ún. fix azaz rögzített fém vagy cirkón kerámia a másik a kivehető fémlemezes pótlás melyek finom mechanikai rögzítőelemekkel ,rejtett elhorgonyzással kapcsolódnak egymáshoz .Ma már létezik a fémlemezt kiváltó peek műanyag is .Allergiás páciensek számára gyakran jelent alternatívát.